mojekubkismakowe uwielbiają dobrze zjeść

Dużo o jedzeniu i innych walorach nabijania kalorii, dużych i dużych, bo Kubki smakowe uwielbiają dobrze zjeść!

Wpis

czwartek, 07 marca 2013

Zupa Miso i sałatka z glonów Wakame

Warszawa stolicą suchi, podobno w okresie największej popularności w samej stolicy było ponad 400 barów sushi, od tego czasu trochę się pozmieniało. Bary sushi zmieniają sie na restauracje pho i burger bary. Wraz ze spadkiem akcji Groupon'a, upada cała rzesza warszawsko-japońskich restauracji opartych na zniżkach i mrożonym łososiu. W kązdym razie, dla każdego kto choć raz był w tym przybytku surowej ryby i marynowanego imbiru, na pewno słyszał o zupie miso. 

Japońska potrawa, oparta na wysokiej w proteiny i witaminy paście miso, powstałej z sfermentowanej soi, ryżu i jęczmienia. Oczywiście istnieje wiele wariantów i smaków pasty, biała, ciemna, mocna, lekka. Pasta prawdopodnie została wprowadzona do Japonii w 6 wieku p.n.e. wraz z buddyzmem, miała sporo czasu na stanie się tradycyjną i bardzo japońską :)

Potrawa jest niesamowicie prosta w wykonaniu, trzeba oczywiście mieć odpowiedni składniki, które w następstwie połaczenia ich na poziomie molekularno-atomowym dadzą nam pyszną, odżywczą zupę, jak z obrazka :) Problemem może być wielkość opakowań półproduktów do miso soup, mi po jednej kolacji zostało ich tyle, że przez najbliższe 2-3 miesiące codziennie mógłbym gotować w kółko to samo.

Obok zupy sałatka z glonów wakame, równie tradycyjne i zdrowe danie kuchni japońskiej, proste w wykonaniu i bardzo smaczne na języku. Kolejne źródlo protein i witamin. Full vege, full wypas. 

Glony wakame można kupić już pocięte w sklepach z orientalną zywnościa, albo dosłownie w każdym sklepie suszone jako produkt do sushi, trzeba namoczyć i pociąć, albo pociąć i namoczyć :) Problematyczny może być bulion Dashi, jako substytut możemy dodać więką ilość wody po grzybach shitake, czyli gotujemy grzyby w litrze wody zamiast w 250 ml. 

składniki na zupę

bulion rybny Dashi

glony wakame

tofu

grzyby shitake

pasta miso

opcjonalnie: paski łososia, kiełki mung, szalotka

wykon:

około 10-12 grzybów shitake, namoczyć, pokroić, zagotować w 250 ml wody, wody nie wylewać

na 3/4 litra wody rozpuścić 1 łyżkę stołową bulionu Dashi

do bulionu dodać około 20gr glonów wakame, około 150 gr tofu i grzyby shitake wraz z pozostałą wodą.

Zagotować, na sam konieć podać 4 łyżki stołowe pasty misto, opcjonalnie łosoś, cebulka lub kiełki i podawać. 

Sałatka z glonów wakame, składniki:

20 gr wodorostów wakame

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego (kikkoman)

2 łyżeczki prażonego sezamu (może być zwykły)

1-2 łyżeczki chili, w zależności jak ostro ma być

1 łyżka cukru (brązowy)

opcja: czosnek, zamiast chili - sos do kim-chi (kimchi base)

wykon:

namoczyć glony przez 10-20 minut, aż będą duże i zielone, można ewentualnie przelać je gorącą wodą do uzyskania miękkości, potem zimną dla uzyskania koloru. Odsączyć, albo nawet odwirować wodę, następnie wszystko ze sobą pomieszać i serwować razem z miso. 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
borsucz
Czas publikacji:
czwartek, 07 marca 2013 09:48

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • eporady napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/21 15:35:36:

    Ćwiczenia na brzuch w budynku można wykonać zawsze a o każdej chwili dnia. Wystarczy się przebrać, odpowiednio się rozgrzać i rozpocząć eporady.eu. Przy tym ludziom należy mieć o odpowiedniej technice każdego ćwiczenia. Ale tak zrobiony trening umożliwia efektywną pracę nad mięśniami brzucha.

Dodaj komentarz

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów